Träning under sista trimestern

Att stärka och förbereda kroppen för att orka med mammalivet är det bästa du kan göra. Här kommer några övningar som efterliknar kommande vardagssituationer:

  • Blöjbyten på golvet: du utför ett knäböj eller utfallssteg för att komma ner och sen ta dig upp igen. Kräver en god knäkontroll och bålstabilitet. 
  • Sätta in barnet i bilstol: böja sig framåt, göra knäböj och sen rotation i bålen.
  • Promenader med vagnen: arbete med ett ben i taget där man behöver en god bäckenkontroll
  • Lägga ner/lyfta upp barnet från sängen/skötbordet: framåtböjningar, marklyft. 
  • Busar med barnet och lyfter/ kastar det uppe i luften: knäböj + axelpress som kräver god bål- och axelstabilitet. 
Under sista trimestern är det är viktigt att du tänker på hållningen både i vardagen och när du tränar eftersom bålstabiliteten är sämre och man tenderar att kompensera för den stora magen genom att överstrecka i knäna och luta sig bakåt. Tyngdpunkten hamnar då mot hälarna vilket lan orsaka värk i fötter och ländrygg. 

Den stora magen upplevs ofta i vägen och många känner sig tröttare och kanske inte lika motiverade till att träna under de sista veckorna. Därför är det viktigt att du känner efter vad som passar just för dig. Komplexa övningar som du kunde göra tidigare kanske du behöver byta ut mot övningar i maskin, sittande övningar eller övningar som inte kräver lika mycket bålstabilitet. Kom ihåg att träningen ska kännas rolig och ge energi! Lycka till!💪🏼

(null)




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Camilla

Vardagen för en leg. fysioterapeut, lic PT och löpcoach. Mamma till två underbara barn. Fru till en lantbrukare som jag tillsammans driver en jordgubbsodling med. Älskar hälsosam mat och har en förkärlek för löpning.

RSS 2.0